Mitt härliga trähus

Det finns många slags hus och jag tycker personligen att trähus är de allra vackraste husen. Själv bor jag i Uppsala i ett trähus och när jag letade efter hus så var jag på flera visningar och det hände när jag kom fram till visningen att det inte var trähus utan tegelhus eller betongfasad, då åkte jag därifrån utan att ha sett insidan eftersom jag som sagt var inte kunde tänka mig att bo så. Sedan var jag på visning på detta hus och det är ett som är målat i falu rödfärg och så har huset vita knutar och vita fönsterkarmar och det är fullt med snickarglädje och det är ett hus som jag tycker mycket om för det är helt i min smak. Vad är då fördelarna med ett trähus som inte andra hus har. Jo, jag skulle säga att trähus är varmare än andra typer av hus och trähus är hälsosammare, det är känt att de har frisk luft i huset eftersom de absorberar koldioxid.

Sedan finns det också ett problem med dem, de kan angripas av skadedjur och nu tänker jag på insekter som lever i trä, maskar som kan gräva gångar i trät som gör att konstruktionen kan bli instabil, men det är inte så vanligt i Sverige men mer vanligt i varmare länder. Dörren gnisslar när det är kallt eller blött ute så jag har oljat gångjärnen flera gånger under vintern och det är ju så att trät kan både expandera och dra ihop sig beroende på väder och vind och det kan då knäppa och låta i huset, nästan så man kan tro att det spökar fast det finns en logisk förklaring. Man måste måla fasaden ganska ofta så den är inte underhållsfri som tegel och betong men å andra sidan så målar man den på ett par dagar.